Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C , β-καροτένιο, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Επίσης, περιέχει βιταμίνες Β1, Β3 και Β6 οι οποίες βοηθούν να καθαρίσουν το αίμα από τις τοξίνες. Η παπάγια είναι επίσης πλούσια σε ένα ένζυμο, που ονομάζεται παπαΐνη και βοηθά ιδιαίτερα την πέψη, την αφομοίωση των πρωτεϊνών ενώ χρησιμοποιείται και για την θεραπεία τραυμάτων και εγκαυμάτων.
Λόγω της περιεκτικότητας στη φυτική πεψίνη (παπαΐνη), προσδίδονται πολλές ιδιότητες στο φρούτο. Είναι φυσικό υποκατάστατο αντιόξινων φαρμάκων και είναι πολύ χρήσιμη σε άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, γιατί διασπά τις μικροποσότητες γλουτένης που παρεισφρέουν στη διατροφή τους.
Η παπάγια εμφανίζει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του τραχήλου, του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του παγκρέατος. Έχει αναζωογονητικές ιδιότητες και οι χυμοί της προλαμβάνουν τη γήρανση. Τέλος βοηθάει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τον μεταβολισμό.