Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β6, C, Ε και Κ, β-καροτίνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο και χαλκό. Περιέχει ακόμα βρωμελαΐνη (Bromelain), παπαΐνη (papain) και πρωτεϊνολυτικά πεπτικά ένζυμα τα οποία βρίσκονται στα κοτσάνια και στη σάρκα του ανανά.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φρούτου οφείλονται στα ιχνοστοιχεία που ασκούν προστατευτικό ρόλο σε διάφορες ασθένειες (καρκίνο) και στο κάρδιο – κυκλοφορικό σύστημα. Διαθέτει επίσης αντιβακτηριδιακή, μικροβιοκτόνο και ήπια οιστρογονική δράση.
Έχει ακόμα διουρητικές ικανότητες και απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές. Η βρωμελαΐνη, μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα και βοηθά στην μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιείται στο μαλάκωμα του κρέατος και εμποδίζει την πήξη της ζελατίνης.