Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης και την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.
Τα καρύδια φαίνεται να έχουν προληπτική δράση σε κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης μπορούν να συνδυαστούν στη χημειοθεραπεία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δράση των φαρμάκων.