Οι καρποί της αραχίδας είναι αρκετά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε λιπαρές ουσίες από τις οποίες παράγεται το φυστικοβούτυρο, αλλά και το γνωστό φιστικέλαιο, ένα έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας.
Περιέχουν ενα άφθονο ποσό υγιών πρωτεϊνών, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, βόριο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε. Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων νωπών φιστικιών έχει μεγαλύτερη αξία σε πρωτεΐνες, απο μια μπριζόλα. Ως εκ τούτου, τα φιστίκια θεωρούνται ως η βέλτιστη πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στην καλή λειτουργία του και επίσης διατηρούν τα οστά ισχυρά.
Χάρη στα συστατικά τους, τα φιστίκια συμβάλλουν ακόμα στη σωστη αρτηριακή πίεση, και τη διάθεση. Επιπλέον, έχουν θετικές επιπτώσεις στην όραση. Είναι πλούσια σε λίπος (40-50%) και γι’ αυτό συχνά μεταποιούνται σε αραχιδέλαιο ή μαργαρίνη. Από το φιστίκι ακόμα παρασκευάζονται και διάφορες σάλτσες. Τέλος, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια, γι’ αυτό συνιστάται προσοχή στην κατανάλωσή τους.